Starten met Flux lasercutten
Over les

Het principe van lasersnijden is het focussen van een krachtige laserstraal op het oppervlak van een werkstuk. Het gedeelte dat de hoge energie van de laserstraal absorbeert, zal onmiddellijk verbranden of verdampen, en zo graveren of snijden langs het werkpad van de laser.

Flux heeft 2 types lasercutters; CO2 lasercutters en diodelasers. 

 

CO2 lasercutter

De hoge energie ontstaat in een CO2 laserbuis. Het CO2 gas zit ingekapseld in de glazen laserbuis. Door toevoeging van een hoog voltage, ontstaat een onzichtbare laserstraal met een golflengte van 10,6 micrometer. Een parallelle straal met een diameter van 5mm komt uit de laserbuis naar buiten.

Er zitten 3 spiegels in de machine. Deze spiegels transporteren de laserstraal van de laserbuis tot bij de snijkop. De lens brengt de stralen met een diameter van 5mm samen tot het snijpunt / brandpunt met een diameter van 0,2mm. Als de straal goed gefocust en de energie hoog genoeg is, kan deze straal door niet-metalen, zoals hout en acryl snijden.

Rond de laserstraal stroomt lucht of lasergas. Deze lucht zorgt er voor dat de straal naar buiten stroomt en geen vlam vormt. Let er bij het snijden steeds op dat dit aan staat, zo vermijd je brand in de machine.

Bij het snijden zijn 3 parameters zeer belangrijk

  • De kracht van de laserstraal
  • De snelheid waarmee de laser beweegt
  • De afstand van het werkstuk tot de laserkop zodat de straal op de juiste plaats terecht komt.

Afhankelijk van de instelling van deze parameters kan je

  • Het materiaal volledig door snijden
  • Een markeringslijn aanbrengen in het materiaal
  • Een figuur graveren in het materiaal

Om de optimale parameters voor jouw werkstuk te bepalen, kan je testsnedes maken. In Beam studio zitten enkele programma’s voor samples inbegrepen.

Onderstaande figuur geeft de positie en invloed van het brandpunt weer.
Je ziet eveneens dat bij dikke platen de snede aan de bovenkant van de plaat smaller zal zijn dan aan de onderzijde.

 

Doorheen deze workshop gaan we dieper op deze parameters in en leren we je heel wat tips en tricks om tot het beste resultaat te komen.

 

Diodelasers

De FluxAdor diodelaser is nog de laatste nieuwe lasercutter van Flux.

Bij een diodelaser wordt de laserstraal opgewekt door een halfgeleider, die is gemaakt door materiaal van het p-type en het n-type te combineren. De ene kant van de diode is van het p-type en de andere kant van het n-type. De p-type en n-type materialen worden met elkaar verbonden en de kruising wordt een pn-overgang genoemd.

Vanaf dit kruispunt worden laserstralen uitgezonden.

De bundels die uit de diodes komen, worden afgebogen met behulp van spiegels en door een convergerende lens geleid. Ze convergeren de laserstralen naar een zeer fijne plek die intense hitte produceert. Het materiaal waarop de laserstralen vallen, verdampt snel.


Naast de module met de diodelaser, kan je de kop ook vervangen door een 2Watt infraroodlaser en een kleurenprinter. Dankzij de infraroodlaser kan je graveren op metaal of metaalachtige materialen (iets wat standaard niet kan met een CO2 laser).

0% Afgerond