Ik krijg vaak de vraag “welke vinyl moet je kiezen voor welke toepassing en waarom?”
Misschien wist je dit nog niet, maar er bestaat monomere- en polymere vinylfolies.
Het belangrijkste verschil tussen beiden is de chemische samenstelling van de vinyl. En laat dit als kunststofverwerker nu net een van mijn specialiteiten zijn. Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Vinyl = stickerfolie
Wanneer we spreken over vinyl, dan hebben we het over stickerfolie. Deze stickerfolie kan je gebruiken om cadeautjes te personaliseren, muurstickers te maken, brooddozen, waterflessen, vitrines, auto’s … te bedrukken enzovoort.
Gebruik je de folies buiten, dan moet je rekening houden met de zon. Want door de UV straling, zal de kleur en de hechting van de folie verminderen. Voor langdurige buitentoepassingen heb je een folie nodig die goed tegen de zon kan of polymere folie.
- Monomere folie gebruik je gewoon binnen of voor kortdurende projectjes buiten van 2 tot 5 jaar.
- Polymere folie kan je zowel binnen als buiten voor een langere termijn van 5 tot 8 jaar inzetten.
- Wil je nog sterkere folie, dan kan je gegoten film gebruiken. Daar vertel ik later misschien nog wel eens over.
Je kan uiteraard ook alles in polymere folie maken, maar dat is een beetje ‘overkill’ en ook je portefeuille zal dit wel voelen. Monomere vinyl is heel wat goedkoper.
Maar hoe komt dat nu?
Stickerfolie is gemaakt van PVC. PVC is een kunststof (plastic) en ken je wellicht van een PVC buis of afvoer. Maar als we aan PVC denken, dan denken we aan harde buizen. Wat klopt, van nature uit is PVC een heel harde kunststof.
Als je heel diep in de binnenkant zou kijken en alles zou uitvergroten, dan kan je PVC vergelijken met hele lange spaghettislierten die tegen elkaar plakken. Denk aan koude spaghetti die aan elkaar plakt. Deze slierten trekken elkaar heel goed aan, waardoor een stevige kunststof ontstaat.
Om de kunststof wat zachter te maken, voegen ze weekmakers toe aan de chemische samenstelling. Deze weekmakers maken de kunststof soepeler en worden ook gebruikt in andere producten en bij andere kunststoffen. Zoals bijvoorbeeld bij het zachte deel van je dashboard, bij speelgoed,…
Met andere woorden, ze voegen een molecule toe die er voor zorgt dat de ketens of de spaghettislierten niet zo dicht bij elkaar kunnen liggen waardoor ze elkaar ook niet zo goed meer kunnen aantrekken. Een stoorzender die de kunststof week maakt!
Bij monomere folies is dit een kleine (mono) molecule die niet zo goed vast zit. UV stralen zorgen er voor dat die molecule op termijn ontsnapt. Tijdens de ontsnapping, neemt die ook wat kleurpigment mee en wordt de kunststof ouder, brosser, verbleekt, …
Bij polymere folies is dit een grote molecule, die goed vast zit tussen de andere ‘slierten’. Hierdoor zal die minder snel ontsnappen en zal de folie dus langer mee gaan.
Tip!
- In de beschrijving van de folie wordt meestal aangegeven wat de levensduur van de folie is.
- Koop je vinyl niet ‘en masse’ aan, want ook terwijl ze er daar in de kast ligt, verliest het wat van zijn eigenschappen. Op de fiches zie je meestal de ‘shelf life’ of houdbaarheid gewoon in de kast.
- Merken? Er zijn heel wat merken die verschillende folies aanbieden. Elk merk heeft zijn eigen typische kenmerken, makkelijker snijden, papieren of plastic drager, moeilijker pellen, …. Iedereen heeft zo wel zijn voorkeur. Ikzelf gebruik voor buitentoepassingen altijd het merk Metamark, type M7.